Вівторок, 30 Квітня, 2024

Мальовничі місця на Кіровоградщині

Бажання побачити щось нове досить часто стає причиною того, що  люди вирушають до інших міст або країн. Не виключення з цього правила і жителі Кропивницька та області, проте чи всі мальовничі місця рідного краю вони знають? Впевнені, що той список, який ми склали для вас, буде справжнім відкриттям, адже ці місця можуть знаходитися навіть поруч з вашою роботою, а ви кожного вечора прямуючи додому, просто не помічали цієї краси. Отож, сайт kropyvnytskyi-future презентує список з десяти найцікавіших місць Кіровоградщини.

Центральна вулиця Кропивницького – Театральна

Не буде дивно, якщо цей список ми почнемо з центральної вулиці обласного центру, адже вона є справжньою візитівкою Кропивницького. Можна доволі багато говорити про історію її створення, заснування, зміни назв, але в першу чергу вона цікава не скільки її історичним значенням, як саме її сьогоднішнім зовнішнім виглядом. 

Більша частина старовинної архітектури міста зосереджена саме на Театральній вулиці. Навіть один той факт, що сама вулиця вимощена бруківкою, говорить на користь її автентичності. Це місце прекрасне в будь-яку пору року, адже за ним постійно доглядають, а заклади, які розташовані на цій вулиці, не порушують загального сприйняття її, як історичного центру міста. 

По обидві сторони вулиці розташовуються сучасні кав’ярні та ресторани, які влітку облаштовують гарні літні тераси. Увечері вулиця постійного гамірна через велику кількість вуличних музикантів. 

Якщо вам пощастило потрапити на Театральну в літню пору, то вона надовго запам’ятається завдяки інсталяції з кольорових парасольок, які висять над дорогою та створюють приємний затінок. Саме через це на цьому місці досить часто можна побачити, як проходять професійні фотосесії. Більшість усіх важливих заходів починаються на Театраільній.

Площа Героїв Майдану

Можна було б розглядати це місце як невіддільну частину Центральної вулиці, але ж це окреме місце, яке має свою власну історію та атмосферу. Це центральна площа міста, тому концерти та інші масові заходи з облаштуванням сцени проходять саме на ній. Насправді це й не дивно, тому що окрім великої кількості вільного місця, на площі Героїв майдану існує така важлива особливість, як неймовірно гарні краєвиди. 

Через дорогу по вулиці Великій перспективній знаходиться частинка “маленької Праги”, як її називають туристи, а саме старовинні фасади будинків, які прикрашають декоративні архітектурні елементи.

З одного та другого боку площі знаходяться фонтани, які влітку дарують приємну прохолоду кожному гостю міста. Також візитівкою Кропивницького та однією з прикрас площі є старезні дерева катальпа, які мають велике історичне значення. Навіть враховуючи необхідність реконструкції цього місця, у жодного архітектора та дизайнера не виникла навіть думка про те, щоб позбавити кожного, хто потрапив до Кропивницького, можливості сфотографуватися на фоні екзотичних дерев.

Театр корифеїв

Ця назва гарно відома не тільки в Україні, а й поза її межами, тому кожен, хто опинився на центральній вулиці міста може прогулятися по ній до кінця та потрапити до святая святих української драматургії – Театру корифеїв. Через своє велике історичне значення, місцевою владою було прийнято рішення в 2017 році провести тотальну реконструкцію закладу. Свого часу цей театр був прикладом справжнього непокірного українського духу, після реконструкції до цього ще й приєдналася звання однієї з візитівок Кропивницький. Пропустити це місце практично неможливо, адже рожева двоповерхова будівля гарно помітна навіть з дороги. Перед театром облаштовано стильну та невелику площу з лавочками, квітниками. Посередині площі біля театру знаходиться велика квіткова клумба, за якою постійно доглядають, тому вона має надзвичайно ефектний вигляд.

Вимушена площа та дорога до театру такою ж бруківкою, як і вулиця Театральна. Збоку будівлі театру знаходиться кав’ярня з красномовною назвою “Театральна”, яка  також має стиль відповідний театру.

Охочі потрапити всередину театру можуть це зробити за невеликі кошти, які потрібно буде заплатити в касі. В приміщенні можна фотографуватися і час від часу почути, як відбувається репетиція нових спектаклів.

Набережна Кропивницького

Місто Кропивницький розділяє на дві частини річка інгул, яка то наповнюється, то зовсім висихає. Через такі примхи природного об’єкта свого часу керівництво регіоном прийняли рішення облаштувати Набережну протиповеневими спорудами. Згодом Набережна перетворилася не тільки в функціональне, а й улюблене місце відпочинку. В першу чергу її полюбляють відвідувати через те, що на заході сонця вона нагадує справжню Венецію. 

Інгул перетинають три мости, які мають вінтажний вид. Ще один міст побудований досить недавно та виготовлений він з металу. Через те, що він пофарбований в жовто-блакитний колір біля нього завжди можна побачити охочих зробити гарні світлини.

По усій Набережній можна знайти цитати відомих українських письменників та поетів. Частина плит оформлена в стилі українських вишиванок, що додає їй особої краси та національного духу.

На самому початку знаходиться облаштована гарними лавками площа невеликого розміру, але яка здатна розмістити кожного охочого посидіти після прогулянки ввечері з друзями та рідними. 

Козачий острів

Під час прогулянки по Набережній, скоріш за все, ви дійдете до штучного паркового насадження, до якого ведуть три мости. Козачий острів знаходиться на проспекті Винниченка, тобто в самому центрі міста. Особливим його робить той факт, що територія відмежована водним каналом. В першу чергу цікавість цього місця полягає в тому, що на ньому існує нижчий рівень, який знаходиться близько до води. Спуститися до нього можна по сходах і обійти весь острів.

На самому острові також можна знайти багато цікавого. Для початку варто відзначити, що лісочок з кленів і дубів дуже охайний, тому гуляти по ньому завжди приємно. Увечері там збираються власники домашніх тварин аби вигуляти їх та самим прогулятися по чарівній місцині. Через те, що дерев не так багато, коли сонце сідає, то промені пробивається крізь гілля, утворюючи при цьому по-справжньому неповторні та фантасмагоричні картини.

Ближче до вулиці Винниченка в паркі знаходиться амфітеатр, який колись приймав  вистави, а зараз він став прихистком для тих, хто шукає можливості з коханою людиною відпочити від прогулянки. Особливим місцем можна назвати розлогу вербу, яка розмістилися поблизу берега Інгулу та стала чудовою фотозоною для кожного відвідувача. Прихильники здорового способу життя можуть зупинитися і позайматися спортом на майданчику, розташованому на відкритому повітрі.

Дендропарк

Реконструйований сучасний Дендропарк з 2000 року перетворився в туристичну перлина не тільки Кропивницького та Кіровоградщини, але й цілої України. В першу чергу парк відомий своїми тюльпанами, які зацвітають по весні та збирають велику кількість “паломників”, охочих побачити це неймовірне видовище. Починалося все лише з 150000 тюльпанів, завезених спеціально з Голландії, а зараз на алеях Дендропарку зацвітає два мільйони квітів. Саме через це місце і отримало ще одну назву “парк мільйона тюльпанів”. Прогулянка квітучими алеями не залишить байдужим нікого, адже такої краси у місті більше немає.

Вся територія облаштована гарними лавками, а завдяки тому, що на стовпах є гучномовці по нім транслюється приємна та спокійна музика. З нею прогулятися по парку вдвічі приємніше. Окремо варто відзначити велику кількість цікавих атракціонів, розташованих по всій території дендропарку. Кожен з них сертифікований, тому кататися можна без переживань щодо власної безпеки. Особливою популярністю користується оглядове колесо та карусель. З першого відкривається неймовірний вид майже на все місто. Своєю чергою карусель увечері, завдяки вінтажним вогням притягує велику кількість відвідувачів дендропарку.

Катеринівка

Неймовірно мальовниче місце, яке влітку відвідують більшість жителів Кропивницького. Катеринівський кар’єр знаходиться всього за 20 км від міста. Дістатися до нього можна або на власному авто або скористатися можливістю покататися на громадському транспорті, а після цього прогулятися до самого пляжу.  Він облагороджений і з радістю приймає всіх, хто хоче купатися в теплій та чистій воді. За відвідування доведеться заплатити символічну ціну, але кожна хвилина, яку ви проведете на пляжу, повністю виправдає ці витрати.

Проте, не одним пляжем відома Катеринівка, адже височенні схили кар’єру відблискують кришталево білим кольором. Вони височіють над водним плато, а охочі сміливці можуть вибратися на них, щоб роздивитися цю красу річки, яка прикрашена деінде невеликими острівцями. До них можна доплисти на човні, які здаються в оренду. Звісно така подорож запам’ятається назавжди, адже можна буде відчути себе підкорювачем Амазонки. Окрім води та кар’єру це місце здатне покрити серце будь-кого, хто закоханий в степову природу, адже тут є краще її приклади. Під час подорожі ви можете зустріти багатьох типових представників місцевої фауни.

Хутір Надія

Кожному, хто цікавиться українською історією, буде цікаво відвідати справжню красу Кіровоградщини – Хутір надія. Це державний заповідник та музей Карпенка-Карого, який є частиною Кіровоградського обласного краєзнавчого музею. Об’єкту вже півтора століття, а його краса не йде ні в яке порівняння з будь-яким іншим пам’ятками, адже колись садиба належала визначному драматургу та театральному діячеві, який вклав в її створення всю свою душу та любов до української культури. Кожен рік місце відвідує до 4000 людей, тому що подивитись там справді є на що.

Вся територія об’єкту займає приблизно 11 гектар. До комплексу входять: батьківська хата, приміщення музею, ставок. Прогулятись по території та споглядати справжню красу в українському стилі можна досить довго, адже на території цього музею знаходиться близько шести тисяч історичних експонатів, а це говорить про те, що об’єкт має неймовірно велике значення для історії всього регіону. Якщо оцінювати це місце з точки зору краси, то воно вразить кожного, адже пейзажі достойні картин видатних художників.

Лавандове поле

Якщо ви ніколи не бачили на власні очі, як виглядає лавандове поле в період цвітіння, то у вас є така унікальна можливість. Реалізувати її можна навіть не покидаючи нашої країни. До того, воно зовсім поруч на Кіровоградщині – на території ландшафтного заказника Когутівка, що в Новоархангельській громаді. В цьому місці є своя атмосфера, яка створюється завдяки безкрайньому простору фіолетового кольору, та насиченому квітковому аромату. В це місце неможливо не закохатися, тому туди їдуть  справжні романтики, мрійники, митці та звичайні туристи, які хочуть прикрасити свою сторінку в соцмережах неймовірно гарними фото фіолетового кольору. Не дивно, що саме через це було прийнято рішення про створення такого унікального об’єкта, про який в літній час говорять всі фотографи не тільки Кропивницького, а й інших областей України.

Попри те, що лавандове поле створене не так давно, його вже порівнюють із французьким Провансом, який щороку відвідують мільйони туристів. Задля комфорту кожного, хто вирішив приїхати сюди, організатори облаштували фудкорт-зону, а за чистотою постійно слідкують власники.

Устинівське Монастирище

Урочище Монастирище є ландшафтним заказником загальнодержавного значення, яке розташоване в Кропивницькому районі біля села Завтурове. Площа цієї території складає 15,3 гектара. Особливим Монастирище робить його місце розташування: саме там річка Інгул перетинає гранітний щит та утворює каньйон. Посеред останнього стоїть велична скеля. Вона має прямокутну форму і висоту в 13 м, а по обидва боки її оминає річище. На вершині скелі та біля її підніжжя знаходяться великі брили. Наплив туристів до цього місця завжди великий, адже існує є легенда, згідно з якою жінки, які хочуть завагітніти або зберегти плід до народження, мають доторкнутися та полежати на одному з величезних каменів.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.